Bent u aangereden op de fiets en heeft u hierdoor letsel opgelopen zoals bijvoorbeeld pijn, sneeën, een botbreuk of andere verwonden? Dan heeft u heeft recht op een schadevergoeding.
Als fietser heeft u bij een aanrijding met een motorvoertuig zoals een auto of een motor vrijwel altijd recht op vergoeding van uw schade. Ongeacht wie zijn schuld het ongeluk was. U heeft recht op een schadevergoeding voor alle extra kosten die u maakt en alle inkomsten die u misloopt door het ongeval. Een in fietsongevallen gespecialiseerde letselschadeadvocaat van Hemstra Advocatuur kan u vandaag nog GRATIS helpen een schadevergoeding te krijgen. Neem contact met ons op en wij regelen alles voor u zodat u zich kunt richten op uw herstel.
Wat is letselschade?
Letselschade is de schade die voortvloeit uit psychisch of lichamelijk letsel door toedoen van een ander. Bijvoorbeeld als gevolg van een aanrijding, hondenbeet, bedrijfsongeval, of medische misser.
Met letsel wordt alle schade aan uw persoons bedoeld. Dat kan lichamelijke schade zijn, zoals een botbreuk, een snee, hersenschade, een dwarslaesie of een whiplash. Maar het kan ook geestelijke schade zijn: bijvoorbeeld een depressie of een burn-out.
Met schade worden alle extra kosten en alle gemiste inkomsten door het ongeval bedoeld. Door het ongeval bent u misschien wel uw eigen risico kwijt, moet u noodgedwongen naar een psycholoog of moet u dure behandelingen volgen bij een fysiotherapeut. Wellicht kunt u door het ongeval een tijdje niet meer werken en mist u loon. Al dit financiële nadeel is schade. Degene die de aanrijding op de fiets heeft veroorzaakt moet de schade vergoeden. Vaak is degene die u aangereden heeft verzekerd. U heeft dan contact met de verzekeraar. Het is belangrijk om niet zelf dit contact te voeren maar om dit over te laten aan een letselschadeadvocaat. U krijgt dan vaak een hogere schadevergoeding.
Gratis letselschadeadvocaat
Een letselschadeadvocaat kan u in bijna alle gevallen kosteloos bijstaan als u bent aangereden op de fiets. Dit komt omdat degene die de aanrijding veroorzaakt niet alleen uw schade moet vergoeden, maar ook uw juridische kosten. U heeft op grond van de Nederlandse wet recht op vergoeding van alle redelijke kosten van rechtsbijstand. Wij sturen onze facturen rechtstreeks naar de verzekeraar van de wederpartij die deze moet betalen. Op die manier is een letselschadeadvocaat voor u geheel kosteloos.
Is het nog niet duidelijk wie de aanrijding heeft veroorzaakt of wie aansprakelijk is? In dat geval kunnen we een no cure no pay afspraak maken. Dat houdt in dat u helemaal niets betaalt tenzij we een schadevergoeding voor u regelen. Zo wint u altijd.
Aangereden op de fiets, wat moet ik doen?
Als u een aanrijding heeft gehad met de fiets dan is het van belang om het volgende te doen:
- Zorg allereerst dat u zelf veilig bent. Ga van de weg af en controleer of u gewond bent geraakt. Als u letsel heeft opgelopen of u bent daar niet zeker dan, bel dan een ambulance. Als er een onveilige situatie is of dreigt te ontstaan, bel dan ook de politie. Bent u in paniek? Laat dan een ander voor u bellen.
- Maak foto’s. Als u zelf veilig bent, maak dan indien mogelijk foto’s. Zowel wel uw letsel als van de plaats van het ongeval. Zorg dat daaruit duidelijk blijkt wat de situatie was en hoe de aanrijding heeft kunnen ontstaan. Verzeker u er ook van dat op de foto’s duidelijk zichtbaar is welke schade er als gevolg van de aanrijding is ontstaan aan u, uw fiets en andere persoonlijke eigendommen.
- Schrijf de contactgegevens op van getuigen. Was er iemand die het ongeval heeft gezien, of kort daarna aankwam op de plaats van het ongeval? Noteer dan diegene(n) zijn of haar contactgegevens. Dit is belangrijk zodat die persoon later eventueel kan verklaren over het ongeval en de toedracht.
- Vul een schadeformulier in. Als het goed is heeft de automobilist een schadeformulier in de auto. Vul deze samen naar waarheid in en zorg dat u een kopie mee krijgt. Maak desnoods een foto. Bent u het niet eens met wat de automobilist op het schadeformulier noteert? Onderteken het formulier dan niet. Bel in dit geval ook de politie.
- Vraag om het proces-verbaal. Was er politie aanwezig na het ongeval? Zorg dat u zo snel mogelijk een kopie van het proces-verbaal krijgt. Wij kunnen deze samen met u aanvragen. Neem daarvoor contact met ons op.
- Bezoek een (huis)arts. Heeft u na het ongeval ergens last van? Of twijfelt u daarover? In dat geval is het van groot belang om een arts te bezoeken. Alleen deze kan uitsluitsel geven over uw medische situatie.
- Verzamel bewijs van uw schade. Om uw schade te bewijzen moet u deze schade kunnen aantonen. Bewaar facturen, bonnetjes, loonstroken en alle andere overzichten van (medische) kosten, reparatiekosten, inkomstenverlies en alle overige schade die u lijdt als gevolg van het ongeval. Deze heeft u nodig om een schadevergoeding te claimen.
- Praat zelf niet met de verzekeraar. Doe geen toezeggingen en onderteken niets. Als u bent aangereden op de fiets is het om uw rechten veilig te stellen belangrijk dat u niet met uw wederpartij of de verzekeraar onderhandelt over de schadevergoeding. Verzekeraars zijn commerciële bedrijven die zoveel mogelijk winst willen maken. Dat doel kunnen ze alleen bereiken als ze zo weinig mogelijk schadevergoeding uitkeren. Daarvoor hebben ze verschillende tactieken. Een letselschadeadvocaat kent alle trucs en weet op hoeveel schadevergoeding u recht heeft. Een letselschadeadvocaat kan u kosteloos bijstaan na een aanrijding op de fiets zodat u niet voor nare verrassingen komt te staan.
Meer weten? Lees onze 10 tips na een fietsongeluk
Waarom kiezen voor een letselschadeadvocaat
Er zijn verschillende goede redenen om te kiezen voor een letselschadeadvocaat van Hemstra Advocatuur nadat u bent aangereden op de fiets. We zetten er een aantal op een rij:
- Snelle behandeling van uw dossier. Wij nemen uw dossier dezelfde dag nog in behandeling
- Hogere schadevergoeding. Een gespecialiseerde advocaat kan doorgaans een veel hogere schadevergoeding voor u regelen dan dat u zelf kunt. Het is wel belangrijk om te kiezen voor een advocaat en niet voor een jurist zodat u de maximale schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft.
- Gemak. Wij nemen u alle zorgen uit handen. U hoeft zelf niets te regelen. Een letselschadeadvocaat voert alle correspondentie namens u en regelt.
- Snel een voorschot. U hoeft niet te wachten tot u volledig hersteld bent. Een letselschadeadvocaat regelt snel een financieel voorschot voor u afhankelijk van de hoogte van uw schade. Soms van enkele duizenden euro’s. In veel gevallen heeft u dit binnen een aantal weken, maar soms al binnen een aantal dagen op uw rekening.
- Ruime ervaring. Een ervaren letselschadeadvocaat van Hemstra Advocatuur heeft ruime ervaring met het claimen van schadevergoeding en weet precies hoe de hazen lopen. Wij werken volgens een vast stappenplan.
Aangereden op de fiets door een auto
Als u wordt aangereden op de fiets door een auto dan heeft u altijd recht op een schadevergoeding. Dat is alleen anders wanneer er sprake is van overmacht. Van overmacht is slechts sprake indien de bestuurder rechtens geen enkel verwijt kan worden gemaakt. Overmacht wordt bijna nooit aangenomen. Die regel is er omdat fietsers hele kwetsbare verkeersdeelnemers zijn. De kans op letsel is bijzonder groot. Zwakkere verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers heeft de wetgever in verregaande mate willen beschermen tegen de minder kwetsbare automobilist.
De aansprakelijkheid van een auto tegen een fietser wordt gebaseerd op art. 185 Wegenverkeerswet (WVW). Het artikel bepaalt dat de eigenaar van een motorvoertuig (zoals een auto of motor) dat is betrokken bij een verkeersongeval verplicht is de schade aan een niet gemotoriseerde verkeersdeelnemer te vergoeden, tenzij er overmacht is.
Met het artikel wordt een hele zware aansprakelijkheid aan de eigenaar van een motorrijtuig opgelegd om bijvoorbeeld voetgangers en fietsers te beschermen tegen de bijzondere gevaren die hun oorzaak vinden in deelneming van motorrijtuigen aan het verkeer. Het idee daarvan is de eigenaar van een motorrijtuig het verkeer een stukje onveiliger maakt en daarvan de gevolgen moet dragen. De motorrijder of automobilist moet dus extra voorzichtig zijn! Dit is anders bij letselschade na een auto-ongeluk, in welk geval aansprakelijkheid veel minder snel aangenomen wordt.
Eigen schuld
Dat neemt echter niet weg dat de rechter vaak wel een percentage eigen schuld is rekening brengt aan de fietser die schuldig is aan een ongeval. In beginsel is dat 50%. De schadevergoeding wordt dus gehalveerd als u als fietser het ongeval veroorzaakt, maar u krijgt alsnog een flinke schadevergoeding in veel gevallen. Ook op die uitzondering is weer een uitzondering. Is een kind aangereden op de fiets? Schade door een aanrijding met een kind, jonger dan 14, moet 100% vergoed te worden door de automobilist.
Schakel juridische hulp in
Aangereden op de fiets? Het is belangrijk om juridische hulp in te schakelen. Alleen met de hulp van een letselschadeadvocaat weet u zeker dat u de maximale schadevergoeding krijgt. Wanneer wij uw schade claimen dan is de schadevergoeding hoger. Een letselschadeadvocaat van Hemstra Advocatuur kan u kosteloos bijstaan. Vaak dezelfde dag nog. Neem direct vrijblijvend contact met ons op. Ook als u een vraag heeft. Uiteraard kunt u ons ook bellen op 050 211 08 92