Veiligheid is van het grootste belang wanneer u op de fiets zit, maar hoe veiligheidsbewust u ook bent, de kans dat u een fietsongeluk krijgt is groot. Naar schatting raken elk jaar zo’n 15.000 Nederlanders betrokken bij een fietsongeluk waar zij ernstig letsel aan over houden.
Omdat u als fietser wordt gezien als een zwakkere verkeersdeelnemer heeft u vrijwel altijd recht op een schadevergoeding als u aangereden wordt door een automobilist. Als u door een andere fietser wordt aangereden en die is (deels) verantwoordelijk voor het ongeval dan heeft u ook recht op een schadevergoeding.
Weten wat te doen in de onmiddellijke nasleep van een fietsongeluk kan een verschil maken in hoe goed uw rechten beschermd zijn. De volgende tien tips zijn belangrijk.
1. Bel de politie en wacht tot deze arriveert
Als er sprake is van lichamelijk letsel is het zaak de politie te waarschuwen, zodat deze een proces-verbaal op kan maken. Ook als u denkt dat u niet gewond bent, is het soms toch verstandig om te bellen en te wachten tot de politie arriveert. Misschien realiseert u zich pas later dat u gewond bent. Als u eenmaal de plaats van het ongeval heeft verlaten, kan het onmogelijk zijn om de automobilist op te sporen.
2. Onderhandel nooit met de wederpartij
Onderhandel niet met degene die u aanreed, zelfs niet als hij of zij zijn of haar excuses aanbiedt en de schuld op zich neemt. U bent zich misschien niet bewust van de volledige omvang van uw verwondingen en schade aan uw fiets, en de bestuurder kan later van gedachten veranderen en het ongeval ontkennen.
3. Wissel informatie uit met de wederpartij
Wissel informatie uit met degene die u aanreed. Noteer in ieder geval de volgende gegevens van hem of haar:
- Volledige naam
- Adres
- Telefoonnummer
- Kenteken, merk, model en kleur van de auto (indien van toepassing)
- Naam van de verzekeringsmaatschappij en eventueel het polisnummer.
4. Noteer contactgegevens mensen die het fietsongeluk zagen gebeuren
Heeft iemand het fietsongeluk zien gebeuren? Noteer de namen en telefoonnummers van deze getuigen. Indien er later discussie ontstaat over de toedracht van het ongeval en de schade kunnen zij een verklaring afleggen. Schriftelijk, of in de rechtbank.
5. Schrijf op wat er is gebeurd
Noteer elk detail van het ongeval: wanneer, waar en hoe het gebeurde; en de weg-, verkeers- en weersomstandigheden. Schrijf alles zo snel mogelijk op. Maak een tekening met de positie en de richting van alle betrokkenen. Vermeld straten, verkeersborden en verkeerslichten. Gebruik uw mobiele telefoon om de plaats van het ongeval, de verkeerssituatie, uw verwondingen en de schade aan uw fiets vast te leggen.
6. Zorg ervoor dat de politie een proces-verbaal opmaakt van het fietsongeluk
De politie is soms meer geïnteresseerd in het opnemen van de versie van een automobilist dan die van een fietser. Zorg ervoor dat uw verklaring van wat er is gebeurd in het rapport wordt opgenomen. Meld elk letsel, hoe klein het ook lijkt (het kan later uitgroeien tot iets ernstigs). Het proces-verbaal kunnen wij voor u opvragen. Neem daarvoor contact met ons op.
7. Zoek onmiddellijk medische hulp en documenteer uw verwondingen
Zelfs als uw verwondingen licht zijn, raadpleeg onmiddellijk een arts en laat een schriftelijke evaluatie maken. Laat foto’s maken van de verwondingen en noteer de symptomen gedurende enkele dagen. Heeft u hoofdpijn of nekpijn? Dit kunnen eerste tekenen zijn van een whiplash. Vaak wordt gedacht dat een whiplash alleen op kan treden na een auto-ongeluk. Dit is niet zo. Het is belangrijk om deze klachten goed te laten vastleggen door een arts. Ga dezelfde of de volgende dag nog naar een (huis)arts.
8. Bewijsmateriaal bewaren
Bewaar beschadigde kleding en was deze niet. Bewaar beschadigde fietsonderdelen en laat uw fiets niet repareren. Als het absoluut noodzakelijk is om de fiets te laten repareren, maak dan eerst foto’s en zorg voor een gespecificeerde factuur van reparatie van de schade. Bewaar foto’s goed.
9. Onderhandel nooit met verzekeringsmaatschappijen
De verzekeringsmaatschappij van de wederpartij kan u bellen en proberen te schikken voordat u alle informatie klaar heeft om uw claim te ondersteunen. Onderhandel niet rechtstreeks met een verzekeringsmaatschappij. Teken niets. Verzekeringsmaatschappijen sluiten een letselschadezaak altijd af met een vaststellingsovereenkomst. Hierin staat dat u niet meer terug kunt komen op de schade zelfs als de gevolgen later ernstig blijken.
10. Vraag advies aan een professional
Neem geen contact op met de verzekeringsmaatschappij voordat u met een letselschade advocaat met ervaring in fietsongelukken hebt gesproken. Verzekeringsmaatschappijen kunnen alles wat u zegt later tegen u gebruiken. Een advocaat kan namens u onderhandelen met verzekeringsmaatschappijen en u bijstaan in een rechtszaak indien nodig. Alleen op de die manier krijgt u de schadevergoeding na het fietsongeluk waar u recht op heeft.
Het is ook in uw grootste belang om de juiste stappen te nemen na een ongeval om ervoor te zorgen dat uw rechten worden beschermd. Een ervaren letselschade advocaat van Hemstra Advocatuur kan u helpen. Wij hebben ruime ervaring met het bijstaan van slachtoffers van fietsongelukken. Neem vandaag nog contact met ons op.