Klantbeoordeling 5/5
5/5

Whiplash

Nekpijn en hoofdpijn na een aanrijding of ander ongeluk komt heel vaak voor. Gelukkig is er vaak niets ernstigs aan de hand. Maar hoewel die pijn doorgaans gewoon weer weggaat, is dat bij sommige slachtoffers niet het geval. Er is dan in veel gevallen sprake van een whiplash. Deze aandoening wordt ook wel postwhiplashsyndroom, whiplash associated disorder, of kortweg WAD genoemd. In dit artikel spreken we kortweg over een whiplash.

Symptomen van een whiplash

De symptomen bij een whiplash zijn niet bij iedereen hetzelfde. Toch is er een gemene deler. Alle slachtoffers hebben er veel last van. Veelgehoorde symptomen bij een whiplash zijn:

  • Pijn in de nek
  • Uitstralende pijn naar het hoofd, de schouder(s) en de arm(en);
  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid en/of slaapproblemen
  • Concentratieproblemen
  • Vergeetachtigheid
  • Extreme gevoeligheid voor geluid en licht
  • Stemmingswisselingen

Ontstaan van een whiplash

Het ontstaan van een whiplash is duidelijk. Deze wordt veroorzaakt door een verrekking van de nekspier. Bij een whiplash wordt het hoofd met kracht eerst naar achteren en dan weer naar voren geslingerd: de zogeheten flexie-extensie-beweging. De verrekking treedt in veel gevallen op na een aanrijding van achteren, maar het is ook heel goed mogelijk dat u een whiplash oploopt na een fietsongeluk of een ander ongeval.

Letselschadevergoeding na een whiplash

Het is belangrijk dat u een professionele letselschade advocaat inschakelt nadat u een whiplash oploopt. Bij whiplash is er in het overgrote deel van de gevallen geen zichtbaar letsel. Ook op röntgenfoto’s is niets te zien. Een verzekeraar zal zich dan ook al snel op het standpunt stellen de schade niet te vergoeden omdat niet aangetoond kan worden dat de whiplashklachten ongevalsgerelateerd zijn. De verzekeraar spreekt in dit geval vaak van niet objectiveerbare klachten. Dikwijls wil de verzekeraar helemaal niets vergoeden en soms zal de verzekeraar een aanbod doen om de kwestie tegen een laag bedrag af te doen waarna u niet meer op de zaak terug kan komen. Het is belangrijk dat u niets tekent en zo snel mogelijk contact met ons opneemt.

Whiplash rechtspraak

De hoogste Nederlandse rechter maakt namelijk korte metten met voornoemd argument van de verzekeraar. De Hoge Raad heeft namelijk bepaald dat aan een slachtoffer met moeilijk te objectiveren dan wel niet-objectiveerbare klachten zoals een whiplash, geen hoge eisen mogen worden gesteld bij het bewijs van die klachten én bij het bewijs dat die klachten door het ongeval zijn veroorzaakt.

Zo lang de klachten reëel, niet ingebeeld, niet voorgewend en niet overdreven zijn komt de schade die het gevolg is van de uit die whiplash klachten voortvloeiende beperkingen gewoon voor vergoeding in aanmerking. Sommige juristen zullen zeggen niets voor u te kunnen doen of u adviseren akkoord te gaan met een lage schadevergoeding. Het is erg belangrijk om daar niet zonder meer mee akkoord te gaan. Er zijn gevallen bekend waarin de verzekeraar de zaak af wilde doen voor een bedrag van EUR 10.000,- terwijl na het inschakelen van een advocaat en het doorlopen van het medisch traject voor een bedrag van EUR 150.000 werd geschikt.

Een gespecialiseerde letselschade advocaat van Hemstra Advocatuur kan u bijstaan. Wij hebben ruime ervaring met vorderen van schadevergoeding bij whiplash klachten.

Kosteloze beoordeling van uw claim

Neem voor meer informatie over letselschade bij een whiplash en een kosteloze beoordeling van uw claim contact met ons op.

Contact

Neem geheel gratis en vrijblijvend contact met ons op. We reageren uiterlijk binnen één werkdag maar vaak binnen een uur. Het eerste consult is altijd gratis. In letselschadezaken kunt u ook daarna doorgaans kosteloos bijgestaan worden door een advocaat. In andere zaken maken we duidelijke afspraken over de kosten. 

Meer kennis