Klantbeoordeling 5/5
5/5

Sommatiebrief van SOLIDWORKS / Dassault ontvangen? (CJCH Solicitors)

Sommatiebrief van SOLIDWORKS

Heeft u onlangs een sommatiebrief ontvangen van CJCH Solicitors namens Dassault Systèmes SOLIDWORKS Corporation? U bent niet de enige, de maker van SOLIDWORKS 3D CAD-software, lijkt de handhaving van hun intellectuele eigendomsrechten te intensiveren. Het is van cruciaal belang dat u juist geïnformeerd bent en adequaat reageert. indien u een sommatiebrief van SOLIDWORKS ontvangt.

SOLIDWORKS en Dassault Systèmes

SOLIDWORKS 3D CAD is de bestverkochte en meest gebruikte 3D CAD-software wereldwijd, gepubliceerd door Dassault Systèmes. Volgens de uitgever gebruikten in 2013 meer dan twee miljoen ingenieurs en ontwerpers van meer dan 165.000 bedrijven SOLIDWORKS. Naast dat de software veel wordt verkocht, wordt het ook vaak illegaal gedownload.

Auteursrecht op SOLIDWORKS 3D CAD en andere software

Software wordt al snel beschermd onder het auteursrecht. Auteursrecht ontstaat van rechtswege en hoeft dus niet te worden vastgelegd of geregistreerd. Software is auteursrechtelijk beschermd indien het een eigen en oorspronkelijk karakter heeft en het de persoonlijke stempel van de maker draagt. Dit is snel het geval.

Het is doorgaans niet toegestaan om software te gebruiken zonder de toestemming van de maker (doorgaans in de vorm van een licentie). Als dat wel gebeurt, dan heeft de ontwikkelaar het recht om op te treden tegen het “openbaar maken” en “dupliceren” van zijn creatie. Softwaregebruik zonder licentie zal in de regel een schending van het auteursrecht opleveren. De inbreukmaker kan aansprakelijk worden gesteld en is dan gehouden de schade van de ontwikkelaar te vergoeden.

Opsporingsmethoden

Softwarebedrijven beschikken over geavanceerde middelen om gebruik van hun producten zonder licentie op te sporen. Dit varieert van het monitoren van online verkoopplatformen zoals Marktplaats en eBay tot het in de gaten houden van torrent websites voor illegale bestandsdeling.

Dassault Systèmes, het bedrijf achter SOLIDWORKS, heeft verschillende methoden en technologieën om niet-gelicentieerde installaties van hun software te detecteren. In het bijzonder lijkt de SOLIDWORKS 3D CAD-software te beschikken over een “Phone-home” functie. Dit betekent dat de software automatisch contact opneemt met de servers van de fabrikant om de licentiestatus te controleren. Als de software vaststelt dat de licentie ongeldig is of ontbreekt, zal de software een waarschuwing aan de fabrikant sturen.

Op deze manier beschikken ze over identificerende gegevens betreffende de inbreukmaker.  Dit waarschijnlijk de reden waarom u nu een brief heeft ontvangen van CJCH Solicitors of een andere advocaat, namens Dassault Systèmes / SOLIDWORKS.

Wat te doen na ontvangst van een sommatiebrief van SOLIDWORKS

De eerste en meest belangrijke stap is om onmiddellijk juridisch advies in te winnen na het ontvangen van de sommatiebrief. Ga zelf niet in op de e-mails en brieven van de advocaat van SOLIDWORKS, Dassault of door haar ingeschakelde ‘mediators’. Door meteen contact op te nemen met een ervaren advocaat die gespecialiseerd is in intellectuele eigendomsrechten, kunt u kostbare misstappen voorkomen.

Het is belangrijk dat u uw hoofd niet in het zand steekt. Indien u het op een procedure aan laat komen dan bent u mogelijk duur uit. In vergelijkbare procedures betreffende het ongeautoriseerde gebruik van CAD-software van Siemens is de inbreukmaker veroordeeld tot het betalen van vele tienduizenden euro’s aan gemiste licentiekosten en advocaatkosten. In veel gevallen is een gang naar de rechter te voorkomen.

Neem contact op met een intellectueel eigendomsrecht advocaat

Heeft u een brief of e-mail ontvangen over mogelijke software-inbreuk van SOLIDWORKS of van een andere partij? Neem dan contact op. Hemstra Advocatuur is een kantoor gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht en heeft honderden zaken betreffende het intellectueel eigendomsrecht behandeld. Neem vandaag nog contact op. Neem voor vragen of opmerkingen over dit onderwerp contact op. Stuur ons kosteloos en vrijblijvend een bericht door middel van het formulier op deze pagina of bel ons op 050 211 08 92. Het is ook mogelijk om meteen afspraak in te plannen via de knop hieronder. U wordt dan gebeld op het afgesproken tijdstip.

Contact

Neem geheel gratis en vrijblijvend contact met ons op. We reageren uiterlijk binnen één werkdag maar vaak binnen een uur. Het eerste consult is altijd gratis. In letselschadezaken kunt u ook daarna doorgaans kosteloos bijgestaan worden door een advocaat. In andere zaken maken we duidelijke afspraken over de kosten. 

Meer kennis