Klantbeoordeling 5/5
5/5

Ongeval in het OV: schadevergoeding

schadevergoeding na ongeval in het ov

Heeft u als passagier in een bus, trein of tram letselschade opgelopen na een ongeval in het OV? Dan heeft u waarschijnlijk recht op een schadevergoeding. De vervoerder is in bijna alle gevallen aansprakelijk voor de door u geleden schade zoals gemist loon, medische kosten en hulp in de huishouding.

Hemstra Advocatuur kan voor u een schadevergoeding claimen. In de meeste gevallen voor u helemaal kosteloos. Bel voor gratis juridisch advies van een letselschadeadvocaat naar 050 211 08 92 of plan een telefonisch consult in doormiddel van de knop hieronder en wij bellen u. Hemstra Advocatuur staat kosteloos slachtoffers in heel Nederland bij.

Vervoerder aansprakelijk

De wet bepaalt dat wanneer u als passagier van een tram, trein, bus of metro schade lijdt na een ongeval, de vervoerder in vrijwel alle gevallen aansprakelijk is. Dit is bepaald in Artikel 105 van boek 8 van het Burgerlijk Wetboek. Op grond van dit artikel staat de aansprakelijkheid van de vervoersmaatschappij vast tenzij er overmacht is aan de zijde van de vervoerder. De vervoerder heeft een overeenkomst met u gesloten (de vervoersovereenkomst) en is daarom verplicht u veilig op uw bestemming te brengen. Alleen wanneer de vervoerder kan bewijzen dat het ongeval niet te vermijden was en dat hem niets te verwijten valt omdat er sprake was van een overmachtssituatie, dan is hij niet aansprakelijk. Overmacht wordt niet snel aangenomen door de rechter. U heeft daarom als passagier in vrijwel alle gevallen recht op een schadevergoeding.

Veel voorkomende ongevallen in het OV

Ongevallen in het openbaar vervoer komen helaas vaak voor. Veel voorkomende ongevallen waarbij passagiers letselschade oplopen zijn open andere:

  • Een valpartij tijdens het in- of uitstappen van de tram, trein, bus of metro.
  • Hard optrekken, remmen of door de bocht rijden waardoor een passagier valt.
  • Een aanrijding/botsing van de tram, trein, bus of metro met een ander voertuig zoals een auto, bus, tram of metro.
  • Een eenzijdig ongeval met de tram, trein, bus of metro zoals een aanrijding met een gebouw of een boom.
tram letselschade

Wat te doen na een ongeval in het OV?

Om uw schade vergoed te krijgen zijn een aantal zaken van groot belang.

  • Het is allereerst belangrijk dat u aan kunt tonen dat u letsel heeft. Maak foto’s van uw letsel indien het letsel zichtbaar is en laat u onderzoeken door een arts. Bezoek uw huisarts of ga naar de spoedeisende hulp. Doe dit meteen of kort na het ongeval in het openbaar vervoer.
  • Het is ook van groot belang dat u kunt aantonen dat u schade heeft. Houd een overzicht bij van alle kosten die u maakt als gevolg van het ongeval en van alle inkomsten die u mist. Bewaar alle bonnen, facturen, loonstroken en dergelijke waarmee u uw schade aan kunt tonen.
  • Het is aan u om te bewijzen dat het letsel is ontstaan door het ongeval met de tram, trein, metro of bus. Noteer alle gegevens die van belang zijn zoals het lijnnummer, de datum en het tijdstip, het kenteken van het voertuig en de naam van de chauffeur. Zijn er getuigen of andere slachtoffers? Vraag om hun contactgegevens zoals telefoonnummer, adres en e-mailadres.
  • Maak foto’s die de oorzaak van het ongeval laten zien, of aan de hand waarvan u duidelijk uit kunt leggen wat er gebeurd is.
  • Neem contact op met een letselschadeadvocaat van Hemstra Advocatuur. Wij kunnen u kosteloos helpen om de vervoerder aansprakelijk te stellen en uw schade te claimen.  

Letselschadevergoeding berekenen

U vraagt zich waarschijnlijk af hoe hoog de schadevergoeding is die u kunt claimen. Bij het berekenen van een letselschadevergoeding wordt een vergelijking gemaakt tussen de situatie na het ongeval en de (hypothetische) situatie dat het ongeval nooit had plaatsgevonden. Het verschil daartussen moet worden vergoed. Onderscheid wordt gemaakt tussen de materiële schade en de immateriële schade.

Uw materiële schade is een optelsom van alle kosten en gemiste inkomsten als gevolg van het ongeval. Als slachtoffer van een ongeluk on het openbaar vervoer maakt u waarschijnlijk allerlei kosten die u normaal niet had gemaakt. Bijvoorbeeld medische kosten zoals uw eigen risico en kosten voor de fysiotherapeut waarvoor u niet of niet voldoende verzekerd bent. Of bijvoorbeeld kosten voor huishoudelijke hulp omdat u zelf bepaalde taken in en om het huis niet meer kunt verrichten. Daarnaast loopt u misschien loon mis omdat u door het ongeval in de tram, trein, metro of bus niet meer kunt werken. Ook kan het zo zijn dat u inkomsten mis loopt omdat u studievertraging heeft en een jaar later aan het werk gaat. Al deze kosten en gemiste inkomsten kunt u claimen bij de vervoerder.

Met immateriële schade wordt uw pijn en leed bedoeld. Tegenover alle verdriet, psychische-, emotionele-, geestelijke schade en verminderde levensvreugde moet ook een vergoeding staan. Deze schadevergoeding voor immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. De hoogte van het smartengeld na een ongeval in het OV kan flink uiteen lopen. Het is helemaal afhankelijk van uw persoonlijke situatie

Zowel de materiele schade als de immateriële schade moet volledig vergoed worden. Een gespecialiseerde letselschadeadvocaat kan een berekening maken van uw schade en deze voor u claimen. Neem daarvoor kosteloos contact op.

Gratis juridische hulp. Onderneem NU actie

Wacht niet te lang met het claimen van een letselschadevergoeding. Er gelden strenge verjaringstermijnen. Soms van enkele maanden. Indien u niet u niet op tijd juridische hulp inschakelt dan verliest u mogelijk uw rechten.  

Heeft u vragen over dit onderwerp? Of heeft u hulp nodig met het claimen van een schadevergoeding voor uzelf of voor een naaste na een ongeval in het OV? Neem dan contact op. Een gespecialiseerde letselschadeadvocaat van Hemstra Advocatuur kan u kosteloos bijstaan na een ongeval. Bel ons op 050 211 08 92, plan een consult in via de knop of vul het contactformulier in. Hemstra Advocatuur staat slachtoffers in heel Nederland kosteloos bij.

Contact

Neem geheel gratis en vrijblijvend contact met ons op. We reageren uiterlijk binnen één werkdag maar vaak binnen een uur. Het eerste consult is altijd gratis. In letselschadezaken kunt u ook daarna doorgaans kosteloos bijgestaan worden door een advocaat. In andere zaken maken we duidelijke afspraken over de kosten. 

Meer kennis

handelsnaamrecht
IE-recht
Rick Hemstra

Handelsnaamrecht

Wat is een handelsnaamrecht? Een handelsnaam is de naam waaronder een onderneming wordt gedreven, zo bepaalt art. 1 van de Handelsnaamwet. Een handelsnaam is beschermd

Verder lezen
bkr registratie verwijderen
Privacyrecht
Rick Hemstra

BKR registratie verwijderen

Een BKR registratie verwijderen is vaker mogelijk dan u denkt. Meer dan 7 miljoen Nederlanders hebben een notering bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat

Verder lezen