Als maaltijdbezorger van Thuisbezorgd, Deliveroo of Uber Eats ben je veel op de weg. Een ongeluk zit dan ook in een klein hoekje. Bijvoorbeeld een aanrijding met een auto, scooter, andere fietser of een val. Je bent als fietser kwetsbaar waardoor de kans op letselschade erg groot is. Als je letsel oploopt als maaltijdbezorger dan lijd je hierdoor vaak schade: je kunt tijdelijk niet meer werken en je maakt kosten die je anders niet zou maken. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten, kosten voor hulp in de huishouding en kosten om je kapotte spullen te vervangen.
Deze schade noemen we letselschade. Vaak heb je recht op een schadevergoeding.
Claim je letselschade schadevergoeding
Om je schade vergoed te krijgen kun je het beste een advocaat inschakelen. Dit is in veel gevallen kosteloos. Degene die aansprakelijk is voor je schade moet namelijk ook je advocaatkosten betalen. Hemstra Advocatuur heeft veel slachtoffers bijgestaan in dit soort letselschade zaken. En met succes! Doormiddel van de knop hieronder kun je gratis een consult inplannen met een ervaren letselschadeadvocaat. Je kunt ons ook bellen. In dit consult krijg je meteen een inschatting van de kansen van je zaak en een schatting van de hoogte van de schadevergoeding.
Thuisbezorgd, Deliveroo en Uber Eats
Online bezorgdiensten als Thuisbezorgd, Deliveroo en Uber Eats zijn hot. De tijd dat elk restaurant zelf een bezorger in dienst had is voorbij. Of je nou pizza, Chinees, Thai of Indiaas besteld, De kans is groot dat het bezorgd wordt door een van de drie bovenstaande bezorgdiensten. Thuisbezorgd is nog steeds marktleider, maar Deliveroo en Uber Eats zijn in opkomst. Ook in opkomst zijn de flitsbezorgers als Gorillas en Flink. Veel studenten werken bij deze bezorgdiensten als bijbaan. Het is relatief goed verdienen en bovendien heel erg flexibel.
Helaas is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er gebeuren namelijk nogal wat ongelukken. We worden vaak benaderd door bezorgers die een ongeval hebben gehad en forse letselschade hebben opgelopen. Als fietser ben je helaas erg kwetsbaar. De vraag is wie dan opdraait voor jouw schade.
Letselschade als maaltijdbezorger: wie is aansprakelijk?
Het uitgangspunt in Nederland is dat iedereen zijn eigen schade draagt. Op dit beginsel bestaan echter veel uitzonderingen. Als maaltijdbezorger kun je namelijk in veel gevallen iemand anders aansprakelijk stellen voor jouw schade. In het geval het een eenzijdig ongeval betreft (je valt) dan is de werkgever in sommige gevallen aansprakelijk. In het geval je aangereden bent door een ander, dan is diegene mogelijk aansprakelijk.
Aangereden als maaltijdbezorger van Thuisbezorgd, Deliveroo en Uber Eats
Als je voor Thuisbezorgd, Deliveroo of Uber Eats werkt dan bezorg je in veel gevallen maaltijden op de fiets. Als fietser in het verkeer krijg je van de wetgever veel bescherming. Als je aangereden wordt door een auto, dan is de bestuurder in vrijwel alle gevallen aansprakelijk voor (een deel van) jouw schade. Dit komt omdat fietsers als zwakkere verkeersdeelnemers worden gezien en die moeten worden beschermd.
Automobilisten zijn voor dergelijke schade verplicht verzekerd. Dat betekent dat je een schadevergoeding kunt krijgen van de verzekeraar van de automobilist die je heeft aangereden. Zelfs als het ongeval jouw schuld was. Slechts bij hele hoge uitzondering wordt hiervan afgeweken. Bijvoorbeeld als je het ongeval opzettelijk hebt veroorzaakt. Het loont daarom vrijwel altijd om een advocaat in te schakelen. De verzekeraar moet niet alleen jouw schade betalen, maar ook jouw advocaatkosten.
In sommige gevallen is ook de werkgever aansprakelijk. Die heeft namelijk een zorgplicht.
Eenzijdig ongeval (bijvoorbeeld een val)
Als maaltijdbezorger neem je deel aan het verkeer tijdens werktijd. Tijdens werktijd is je werkgever in verregaande mate verantwoordelijk voor jouw veiligheid. De werkgever heeft een zorgplicht zoals dat heet. De werkgever moet ervoor zorgen dat je veilig en verantwoordelijk je werk kan doen. Bijvoorbeeld door je goede instructies te geven over veilig werken en/of door je de middelen te geven om veilig je werk te doen zoals een deugdelijke fiets, beschermende kleding en een helm.
Daarnaast moet een werkgever zich altijd als goed werkgever gedragen. Dat brengt met zich mee dat de werkgever een verzekering voor je af moet sluiten die een uitkering doet op het moment dat je schade lijdt in het verkeer. Ook als het om een eenzijdig ongeval gaat zoals een val, een aanrijding met een stilstaand object of uit de bocht vliegen.
Kosteloze juridische hulp
Het is belangrijk om altijd juridische hulp in te schakelen na een ongeval als maaltijdbezorger voor Thuisbezorgd, Deliveroo of Ubers Eats of een andere bezorgdienst. Alleen op die manier krijg je de schadevergoeding voor je letselschade waar je recht op hebt. Hemstra Advocatuur heeft ruime ervaring met dit soort zaken. Wij weten precies hoe de verzekeraars werken en we jouw zaak aan moeten pakken zodat je de maximale schadevergoeding krijgt. Neem kosteloos en vrijblijvend contact op voor een gratis juridisch consult met een ervaren advocaat.
Neem vandaag nog contact op. Gebruik de knop hieronder om een gratis consult in te plannen of bel ons op 050 211 08 92. Je kunt ook het contactformulier op deze pagina invullen.