Klantbeoordeling 5/5
5/5

Iemand gebruikt mijn bedrijfsnaam. Wat nu?

handelsnaamrecht blog

Op een dag kom je erachter dat een andere onderneming (bijna) dezelfde bedrijfsnaam gebruikt als jij. Dat is even schrikken! Uiteraard ben je er niet blij mee. Het zorgt voor verwarring en klanten komen wellicht per ongeluk bij de concurrent terecht in plaats van bij jou. Mag dat nou zomaar? Kun je er iets tegen doen?

Handelsnaamrecht

Gelukkig kun je in veel gevallen een beroep doen op de handelsnaamwet. Die wet regelt het exclusieve gebruik op bedrijfsnamen. De wet spreekt echter niet over een bedrijfsnaam, maar over een handelsnaam.

Volgens de handelsnaamwet is het “verboden een handelsnaam te voeren, die, vóórdat de onderneming onder die naam werd gedreven, reeds door een ander rechtmatig gevoerd werd, of die van diens handelsnaam slechts in geringe mate afwijkt, een en ander voor zover dientengevolge, in verband met de aard der beide ondernemingen en de plaats, waar zij gevestigd zijn, bij het publiek verwarring tussen die ondernemingen te duchten is.”

Dat is een hele mond vol, maar hiermee wordt kortgezegd bedoeld dat iemand anders niet zomaar jouw bedrijfsnaam mag gebruiken (of een naam die daar heel erg op lijkt), als jij die naam eerder gebruikte en verwarring kan ontstaan.

Hoe verkrijg je een handelsnaamrecht?

Het mooie aan een handelsnaamrecht is dat je er weinig voor hoeft te doen om het te verkrijgen! Het is niet aan formaliteiten onderworpen. Je hoeft je handelsnaam dus nergens in te schrijven om er een exclusief recht op te krijgen. Zelfs niet bij de kamer van koophandel, hetgeen wel eens wordt gedacht. Dat laatste is echter natuurlijk wel aan te raden. Niet in de laatste plaats omdat je hiermee heel makkelijk aantoont dat jij de eerste was die de naam gebruikte.

Het is namelijk wel zo dat wie het eerst komt, het eerst maalt. Je krijgt geen recht op een handelsnaamrecht indien iemand anders deze eerder al rechtmatig gebruikte. In dat geval ben jij de inbreukmaker. Pas daarmee dus goed op! Ook is het van belang dat je de handelsnaam daadwerkelijk gebruikt. Je moet écht een onderneming drijven onder de naam.

In welke gevallen kun je een beroep doen op je handelsnaamrecht?

Je kunt een beroep doen op je handelsnaamrecht als iemand anders jouw naam gebruikt voor zijn of haar bedrijf. Niet alleen exact dezelfde handelsnaam gebruiken is verboden, maar ook een handelsnaam die heel sterk op de jouwe lijkt mag niet gebruikt worden. De mate van afwijking is één van de factoren die de rechter in aanmerking neemt bij de bepaling of sprake is van gevaar voor verwarring.

Verwarringsgevaar

Het laatste criterium is verwarringsgevaar. Het voeren van een (nagenoeg) gelijke handelsnaam is alleen verboden als daardoor bij het publiek gevaar voor verwarring tussen beide ondernemingen kan ontstaan. Bij de vraag of dit zo is kijkt een rechter naar twee criteria. Namelijk de aard van beide ondernemingen en de plek waar zij gevestigd zijn.  Zo zal bijvoorbeeld geen verwarringsgevaar te duchten zijn tussen een banketbakker op Vlieland die de handelsnaam “Koekje van eigen deeg” voert en een banketbakker in Limburg die dezelfde naam gebruikt. Evenzo zal van verwarringsgevaar vermoedelijk geen sprake zijn indien een vechtsportschool op Vlieland zich van de naam “Koekje van eigen deeg” bedient. Anders is het wanneer een andere bakker op Vlieland die handelsnaam gebruikt. En misschien ook wel indien een bakker op Terschelling hetzelfde besluit te doen. Waar de grens ligt is natuurlijk voer voor advocaten!

Hoe kun je een beroep doen op je recht?

Wat moet je nou doen om gebruik te maken van je recht? Allereerst kun je zelf contact opnemen met het bedrijf dat jouw naam gebruikt. In sommige gevallen is de ander zich namelijk geen kwaad bewust en zal diegene snel met gebruik stoppen en hou je er nog een mooie bos bloemen aan over ook! Soms leidt het echter tot discussie of is de andere partij onwelwillend. In dat geval kan een advocaat van Hemstra Advocatuur je bijstaan. Wij sturen eerst een sommatiebrief waarin we de andere partij sommeren het gebruik van de handelsnaam te staken en eventueel een bedrag aan schade te vergoeden, waaronder alle door jou gemaakte advocaatkosten. Indien dit ook geen soelaas biedt dan kunnen we de zaak voor de rechter brengen zodat die een uitspraak kan doen. Ook in die procedure vorderen we een schadevergoeding, waaronder de volledige advocaatkosten.

Tot slot

Wanneer je erachter komt dat een ander (bijna) dezelfde bedrijfsnaam/handelsnaam is gaan gebruiken als jij en er daardoor gevaar voor verwarring is ontstaan, dan sta je sterk. Met een beroep op de handelsnaamwet kun je de ander verbieden deze naam te gebruiken. Kom je er zelf niet uit? Dan helpen we je graag.

Contact

Neem geheel gratis en vrijblijvend contact met ons op. We reageren uiterlijk binnen één werkdag maar vaak binnen een uur. Het eerste consult is altijd gratis. In letselschadezaken kunt u ook daarna doorgaans kosteloos bijgestaan worden door een advocaat. In andere zaken maken we duidelijke afspraken over de kosten. 

Meer kennis