Klantbeoordeling 5/5
5/5

Gebruik van EAN-codes op Bol.com door concurrent

ean-codes merkinbreuk auteursrechtinbreuk

Veel van onze cliënten maken melding van een toenemend probleem: oneigenlijk gebruik van EAN-codes, advertenties en merknamen op Bol.com. Dikwijls gebruikt een andere verkoper de EAN-code van jouw product voor zijn artikel. Hierbij worden ook de producteigenschappen, productfoto’s en advertentieteksten overgenomen. Dit kan tot ongewenste gevolgen leiden, waaronder negatieve recensies voor inferieure producten die onterecht gekoppeld zijn aan jouw product, hetgeen je ranking en reputatie kan schaden. Bovendien loop je door deze praktijken omzet mis. Welke juridische stappen kan je nemen om dergelijk handelen tegen te gaan?

Wat zijn EAN-codes?

Voor het aanbieden van artikelen (niet zijnde boeken) via het Bol.com-verkoopplatform heb je een geldig, geregistreerd EAN-nummer of EAN-code nodig. EAN-codes kunnen zowel gekoppeld zijn aan merkproducten als aan merkloze producten.

Een EAN-nummer, wat staat voor European Article Number, is een uniek 13-cijferig nummer dat aan een artikel is gekoppeld.  Een EAN-code is een unieke reeks cijfers die wordt gebruikt om producten wereldwijd te identificeren. Deze codes zijn vooral belangrijk in de retail en e-commerce industrie, omdat ze zorgen voor een standaardmanier om producten te identificeren en te volgen. EAN-codes worden vaak afgedrukt op productverpakkingen in de vorm van een streepjescode, die dan gescand kan worden bij de kassa of bij het verwerken van online bestellingen. Hierdoor kunnen retailers en e-commerce platforms zoals Bol.com, efficiënt de voorraad beheren en informatie over het product verzamelen.

EAN-code wordt gebruikt door een concurrent

Bol.com laat verkopers toe om gebruik te maken van een bestaande EAN-code, maar er is één belangrijke voorwaarde: het product dat onder die EAN-code wordt aangeboden, moet identiek zijn. Wanneer het product echter niet identiek is, mag de EAN-code van het andere product niet worden gebruikt en moet de verkoper een nieuwe EAN-code aanvragen. Dit is ook het geval wanneer er veranderingen zijn in de productkenmerken, zoals de merknaam of kleur van het product.

Het aanvragen van een nieuwe EAN-code en het maken van een nieuwe advertentie kost echter tijd en geld. Bovendien duurt het een tijd voordat je stijgt in de ranking van Bol.com. Daarom proberen concurrerende verkopers vaak zoveel mogelijk te profiteren van bestaande EAN-codes. Wanneer dit gebeurt met niet-identieke producten, kan dit tot onrechtmatigheid leiden en, als er sprake is van een merkrecht, tot merkinbreuk.

Oneigenlijk gebruik van EAN-codes kan merkinbreuk opleveren

Zoals gezegd kunnen EAN-codes zowel gekoppeld zijn aan merkproducten als aan merkloze producten. Indien je jouw merk hebt geregistreerd (bij het BOIP of het EUIPO) en hebt gekoppeld aan jouw EAN-code dan sta je erg sterk. Wanneer een ander namelijk een geregistreerd merk gebruikt zonder toestemming van de merkhouder, is er sprake van merkinbreuk. Als merkhouder kan je de inbreukmaker verbieden de producten te verkopen en heb je bovendien recht op vergoeding van jouw schade en advocaatkosten.

Gebruik van EAN-codes door een concurrent kan een auteursrechtinbreuk zijn

Het auteursrecht beschermt de maker – de auteur – van bijvoorbeeld teksten foto’s en video’s. Op het moment dat je een creatief werk produceert, ontstaat automatisch een auteursrecht. Het is niet nodig om het auteursrecht te registreren of aan te vragen. Het oneigenlijk gebruik van jouw EAN-code kan resulteren in de ongeautoriseerde overname van je productfoto’s, -omschrijvingen en -handleidingen, wat een inbreuk op het auteursrecht kan vormen. Als auteursrechthebbende kan je degene die inbreuk maakt op jouw rechten verbieden deze werken nog langer te gebruiken en heb je bovendien recht op vergoeding van jouw schade en advocaatkosten.

Onrechtmatigheid

Het oneigenlijk gebruik van EAN-codes kan worden ook meer in het algemeen worden beschouwd als onrechtmatig en als een oneerlijke handelspraktijk. Door andere (vaak inferieure) producten te verkopen onder jouw EAN-code wordt bewust misleidende informatie verstrekt aan consumenten. Dit is onrechtmatig.

Conclusie

Een opkomend probleem in e-commerce is het onrechtmatige gebruik van EAN-codes door concurrenten op onder andere Bol.com. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor je bedrijf, zoals het verlies van omzet en reputatieschade. Gelukkig zijn er juridische stappen die je kunt nemen om je tegen deze praktijken te beschermen. Als je merk geregistreerd is en verbonden aan je EAN-code, dan heb je sterke rechten als merkhouder en kun je optreden tegen de merkinbreuk. Daarnaast kan ongeoorloofd gebruik van jouw EAN-code leiden tot inbreuk op auteursrecht doordat er onrechtmatige overname van productfoto’s en -omschrijvingen plaatsvindt. Ten slotte kan dit gedrag als een oneerlijke handelspraktijk en als onrechtmatig worden gekwalificeerd. Om jouw belangen als verkoper te beschermen, is het essentieel om bewust te zijn van je rechten en om actie te ondernemen wanneer ze worden geschonden.

Hemstra Advocatuur is gespecialiseerd in de bescherming van intellectuele eigendomsrechten, waaronder gevallen van oneigenlijk gebruik van EAN-codes. Neem nu gratis contact met ons op zodat we u kunnen bijstaan in uw situatie. Bel ons, plan een vrijblijvend consult of vul het contactformulier op onze website in. Het eerste gesprek is volledig kosteloos en vrijblijvend.

Contact

Neem geheel gratis en vrijblijvend contact met ons op. We reageren uiterlijk binnen één werkdag maar vaak binnen een uur. Het eerste consult is altijd gratis. In letselschadezaken kunt u ook daarna doorgaans kosteloos bijgestaan worden door een advocaat. In andere zaken maken we duidelijke afspraken over de kosten. 

Meer kennis

Letselschade
Rick Hemstra

Whiplash

Nekpijn en hoofdpijn na een aanrijding of ander ongeluk komt heel vaak voor. Gelukkig is er vaak niets ernstigs aan de hand. Maar hoewel die

Verder lezen